Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Banner Wan Hazel LINK

Friday, February 24, 2012

Akhirnyerrr...Samsung Galaxy Tab 7Plus

Nak beli pikir 7 n 8 kali... bukan ape..hati nie suker sgt beli yg bukan2..masa nak tu bukan main lagi... adoi.... ingat dulu masa beli nak NIKON 3000D dulu...hati mcm ni jugak bila dah dapat tersadai dalam bilik....mcm tu jugak masa nak sangat laptop acer pink one happy tu.... Tapi skang still guna jugak....but tu la.....haisshhhh nak menyimpan but ada jugak membazir...

so baru2 nie bila dapat tahu abah ada samsung galaxy tab.... hati nie pun nak satu...survey harga... rm1699++... ruper2nyer ipad2 lagi murah... ipad2 baru Rm 1499++ but kalau beli tak boleh calling2.....huhuhu.... galaxy tab nie boleh calling2.... so amik berkat izin suami...dia kata beli la..( huhuhu memang suh beli sebab tak mintak die beli...) melayang la duit sikit..... hati oh hati...

But memang superB la android...terbaik dari ladang n lautan dalam... dulu saya pengguna setia NOKIA..but ruper2 Samsung lagi ok n best...i like....


Akhirnyer... Mmmm.. pas beli agak2 ada rasa nyesal la kot...huhuhu....

Of Couze wallpaper gambar Qaseh....

Angry birds sampai lebam la.....

Tengok jari qaseh nak melastik angry bird...hahahaha


Muker frust lastik tak kena...hahahaha lawak la anak mama nie...
be good gurl darling


Love u dear...

Qasehmansya
Big Luv N Hug

kenapa saye tukarkan qaseh ke taska....


setelah 3tahun qaseh duduk dengan pengasuh....akhirnye 27hb nanti myqaseh akan ke taska permata......risau hati mama nak bg qaseh ke taska, tapi mama tekad..... mama  usaha sendiri register qaseh....apply&survey 3buah taska...akhirnyer dapat jugak....
why....sebab hati mama tersentap bila qaseh balik cerita di rumah 'sana' ada benda yg berlaku...mmmmm tersentap hati mama... i dont like....

so semalam shopping barang sekolah qaseh....
(entry nie dah lama dalam draft..baru ada masa nak post)





Kena beli beg..baju baru...seluar baru.... baru qaseh semangat sikit...




and... mama beli qaseh bikini...hahaha..
seksi tau...:P

Nak g mandi at Bukit gambang ntt


Hopefuly qaseh best dok sekolah..n jadi anak yang pandai n cerdik..mama n papa love qaseh so much dear
Bila masuk taska Permata..mama kena buat buku untuk qaseh..so now tengah nak buat... nanti bila dah siap nak buat entry baru..


qasehmansya
bigluv

Thursday, February 16, 2012

Rumah ku sudah beratap..:P


yeahhh.. sudah ada bumbung.. rupernye memasang atap rumah amik masa 2hari jer.. Wow.. pasang 4500 keping sekejap rupernyer.. atap Monier~contour ni dibeli dengan harga Rm2.10 sekeping.. harga perabung pulak Rm10.50 sekeping...

Pilihan warna atap plak warna dark brown..

 Masa hari pertama...Kerja2 memasang atap...

 Opsss..rajinnyer yang sorang nie..hehehehe amboi2...mama nampak nie qaseh..bestnyer dia main pasir


 QASEH!!! buat derk jer anak bertuah nie...

 Nak bancuh simen katanyer....atoiii...geram mama....

 Apa la anak dara sorang nie... Huh


 Boleh letak itu 'tunjuk langit' sudah... tak sabar mau pasang Tunjuk Langit




Mana tak tumpahnyer kuah kalau tak kat nasi..Papa n Qaseh.... anak n ayah yang rajin la nie....



Qasehmansya

Hug N Luv


P/s: nampak gayanyer slow perjalanan membuat rumah nie.. pekerja 3 orang jer datang sejak 2 minggu nie... Ya Allah permudahkan semuanyer..Amin

Nak Pasang siling bulan depan setelah siap 'memelas'
tak sabarnyer...

Qaseh menyanyi lagi OBSESIKU ~ aqasha..Ingin ku gigit..gigit


Qaseh suker lagu ni sejak ada drama 'Gemersik Kalbu'
Lucu senikatanyer..tp mudah bg qaseh nak ingat....

Wednesday, February 15, 2012

i start to question myself

I start to question myself..........
What have i done and am i striving towards being a solehah wife?
InsyaAllah..


Assalamualaikum wbt

SubhanAllah, alhamdulillah, wa Allahuakhbar!

Isteri cerdik dan solehah, penyejuk mata, penawar hati, penajam fikiran...... terngiang-ngiang dalam fikiran bila menyebut tentang "isteri cerdik dan solehah".


Kecerdikan seorang isteri bukan diukur dari segulung ijazah yang diraih dari kolej atau universiti. Tetapi kecerdikannya terserlah pada sifat mengenali dan memahami keperluan suami semasa suka dan duka. Dia pandai mengambil hati suami dengan perilaku yang manja dan lemah-lembut. Gurauannya bersahaja dan menenagkan jiwa. Ada pepatah mengatakan, di belakang seorang suami yang berjaya, ada seorang wanita bernama isteri yang sentiasa mendorong dan meniup semangat juangnya.



Hasil dari ketenangan di rumah, suami akan melihat dunia sebagai amanah yang digalas atas nama Allah Azzawajalla; dan bukan sebagai habuan kepada nafsu yang bermaharajalela. Dunia baginya merupakan tempat untuk membalas kebaikan keluarganya...
SubhanAllah!!
Sabda Rasulallah SAW, "Tidakkah ingin kalian aku khabarkan tentang perkara terbaik dan paling berharga yang boleh dimiliki oleh seseorang?iaitunya; isteri yang solehah, yang cirinya adalah menggembirakan apabila memandang kepadanya. Jika disuruh, dia mentaatinya, dan bila kamu tiada, dia memelihara (rahsia dan hartamu) dengan sebaik-baiknya.
Marilah kita sama-sama "menjadi" daripada kita "mencari"!!
..........dan semoga kita semua dapat menjadi "qurratu'ayun" (penyejuk mata) kepada suami kita, insyaAllah..amin!
Terdapat beberapa hadis yang memberikan penekanan betapa tingginya darjat suami dan kepentingan isteri mentaatinya. Mari kita hayati bersama-sama insyaAllah.

Rasulallah SAW bersabda;

1) Laknat Allah ke atas wanita yang marah pada suaminya. (Hadith riwayat Dailami)

2) Seorang wanita yang meninggal dunia, sedang suaminya redha ke atasnya, akan masuk syurga. (Hadis riwayat Ibnu Majah)

3) Seorang wanita yang meminta untuk diceraikan oleh suaminya, bau-bauan syurga diharamkan untuknya. (Hadis riwayat Tirmizi)

4) Wanita yang terbaik ialah yang dapat menggembirakan suaminya apabila dilihat suaminya; mentaatinya bila disuruh, dan tidak menentangi suaminya mengenai dirinya dan harta dengan apa yang disukainya. (Hadis riwayat Baihaqi)

5) Jikalau aku akan memerintah seseorang untuk sujud lepada orang lain, aku akan memerintahkan isteri sujud pada suaminya. (Hadis riwayat Ahmad)

6) Terdapat 3 jenis orang yang solatnya tidak diterima. Di antaranya ialah, "Seorang wanita yang suaminya marah terhadapnya" (Hadis riwayat Baihaqi)
(Sumber: SYURGA IDAMAN, Majlisul-Ulamak)


SubhanAllah.,"Wanita mudah masuk syurga..mudah juga masuk neraka."
Impianku mencapai maratus solehah...Moga tercapai Ya Allah..akan ku berusaha menggapainya. Amin =)



qasehmansya

Credit to ~ sabar tenang tabah blogspot

For you my Hubby

happy birthday my lovely huby

buat suprise ala kadar jer..beli kek... bagi present... fuhh berpeluh2 tunggu kek kt Sr yg agak lembab


kek coklat from Sr




Lap top 4 u... :)

Kad special 4 you..

kek coklat 4 u... dah 32 tahun oke...


This is what I want your Birthday to usher in for the year ahead for you-
B - Blessings so that all your endeavors are successful 
I ? Inspiration to do beautiful things in life
R ? Reassurance in times of being low
T ? Tolerance for both happy and sad times 
H ? Happiness all year round 
D ? Daring to go in unfamiliar areas where other people haven't ventured
A ? Admiration that other people will harbor for you because of your deeds 
Y ? 'Yes, yes, yes', a zest for everything positive in life
Have a super Birthday, my dear husband! 


qasehmansya
luv n hug

Thursday, February 2, 2012

Teringin nak Pregnant This Year..Welcome 2012

2012 sudah.. tahun nie sebenarnyer dah promise mau dapatkan anak ke2..InsyaAllah semoga Allah makbulkan niat hati nie... Amin...

Qaseh always minta nak adik..sabar yer sayang....

Perhatikanlah, betapa banyaknya kelebihan @ keistimewaan mu ibu!

9 Kelebihan Ibu Mengandung


1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.
3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 thn solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.
4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. …
5. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.
6. Wanita yang beri minum susu badannya kepad anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.
7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat

Qasehmansya 

Dapat hadiat but tengah pikir hadiah untuk si Dia...


Erkkk..masuk bulan 2..Otak mula berputar mau cari hadiah present ker suami...Mmmm Tahun ni untuk hadiah saya dapat sebentuk cincin... :0 tahun lepas seutas rantai... 3tahun lepas hanset touch screen...
tak lama jer lagi 9hb akan muncul....

Tq so much... walaupun lewat dapat hadiah but sangat la suker.... (sebenarnyer lebih suker kalau dapat wish jer dr suami... tak mau over2 sangat hadiahnyer).. Tp masa kasi hadiah nie Mr. suami bagi dalam kete... tak la Lomantik mana... cecuber bagi dalam bilik ker... baru la i kiss u... :P

Tq so Much
Pada saya n suami..Hadiah just untuk suker2.. bila lagi nak hargai pasangan..best jugak main tukar2 hadiah mcm nie... yg paling suker Mr. Suami janji tiap kali dapat baby mau hadiahkan sesuatu.. :)
Masa lahirkan qaseh me dapat gelang kaki..(sangat romantik masa Mr.suami nak bagi..) i like...

  Mr.Suami memang dah tahu size jari isterinyer.. so sweet la...


Skang My time lak nak perah otak nak beli apa...
last year untuk suami~ LCD 40 inci...
2tahun lepas~ kasut NIKE
3tahun lepas ~seluar LEVIS... this year mau perah otak.... apa yerk... 

any suggestion please.... ingat nak shoppingkan dia baju n kasut..g shopping sama2... isterinyer yang belanja... ok ker mcm tu yerk.. sweet jugakkan...



sangat sedih bila gelang tangan putus... gelang tangan mcm nie sambungan tu nipis.. tapi rezeki sebab putus time tidur..kalau kat shopping mall aor school...mau tak jumper dah..
Ingat hati nak trade in n gantikan dengan baru...But telah dinasihatkan agar jangan trade in sbb harga murah bila trade in... Oh... duit kutu kena simpan dlu la nampak gayanyer...


Qasehmansya
Bighugnluv