Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Banner Wan Hazel LINK

Tuesday, March 29, 2011

Apple of my eyes

Makin Cerdik Princess hati saya nie.. makin petah bercakap...

Antara Ayat2 Qaseh Bila nak membodek...
1. Qaseh sayang mama..
2. Mama Cantik....Ayang Mama
3.Baiknyer Mama
4.Mama..Mama..Uwekkkk(sambil nangis ala2 baby)...
5. Dah Besar Nanti Aseh nak Jadi Octor(doctor..)

yg nie Plak Ayat bila Jiwa Qaseh tak tenteram..Ngamuk
1. X nak kawan mama..
2. Bukan anak mama la cm nie
3.Huh... (sambil tarik muncung)
4. Sayang Papa Sorang
5. Bukan anak ber2.. tp anak sorang(maksudnyer..bkn anak mama tp anak papa jer)

Huh...bertuah la anak mama nie...penghibur hati..kadang2 kalau Qaseh tgk tgk TV..mama yg kacau qaseh..hehehe..sakat dia... Makan hidung dia..(mula la Qaseh kelam kabut cari Hidung baru..habis hidung papa..hidung kuda..hidung patung dia amik utk ganti dgn hidung dia..) lol..hehehehe so sweet la..


WAJAH WAJAH MY BUAH HATI...LOVE U SWEETHEART...


huhuhu..mama menyakat qaseh...heheheh drama la..


:) napa mata anak mama jadi cm tu..hehehe
pose tgk kamera sampai mata naik julin...

hehehe..koya nak jadi baby..isap jari

muahh..

apple for my eyes n heart... lalala

POP CORN..kerana pop corn abis tangan melecur..

Aduh... belum merasa popcorn sendiri..tp tangan dah melecur..sakit wooo... Dugaan betul nak wat popcorn..kalau mcm tu baik keluarkan duit Rm2.50 dpt dah satu cup besar..hehehe..tp tak per la..nak try punyer pasal..Resepi nie dpt dr seorang sahabat.. TQ Mc Nor...
So bahan2 nyer senang jer.. Biji jagung(beli di Tesco atau Mydin.. segram Rm 1.90 kalau tak silap),butter and gula...senang jer.....

bahan2nyer ialah: Biji jagung,Butter and Gula
  1. masak jagung kering dengan api kecil, tutup periuk
  2. dalam masa tak sampai 5 minit anda akan dengar bunyi pop pop......., tunggu hingga pop corn semua pecah.
  3. masak gula dalam periuk lain, bila gula cair masukkan pula butter, bila butter cair masukkan popcorn dan gaul....


     nie la rupa biji jagung Pop corn..
    masa nak masak nie kena tutp..bunyi pun kuar..pop..pop..pop
    Air gula n Butter
    taraaaaaaaaaa... siap pecah dah...api kena perlahan..
    siap dah utk dimakan panas2..walau pun tangan ku melecur tp kira ok la menjadi...

Sunday, March 27, 2011

Qaseh Dapat Surat.. TQ mama jua.. from Putrajaya...

Balik dari sekolah tadi tengok dalam peti surat..ada satu bungkusan pos laju... tapi tulisan tu memang saya kenal.. Tq Pn. Ct Syarizwa... sis saya nie poskan Buah hati saya coklat M&M..ada 3 lagi...aduhai..gelak sakan la Qaseh..Mama jua belikan dia Coklat... Suker bukan main... Tq yer Mama Jua..

 nie la bungkusan POS laju tu.. TQ

 tengok qaseh nangis.. mama Nyakat tak mau kasi coklat M&M

 hahahaha...suker la tu..sampai 3 coklat M&M.. from putrajaya..
masih mengalir air mata... :)


Bukan main seronok la Qaseh boleh dpt coklat...bukan apa..saya mmg jarang bagi dia makan coklat..untuk jaga gg buah hati saya nie... Tp kalau dia makan juga..saya pastikan akan gosok gg qaseh mengunakan colgate strawberry... kena gosok betul2..sayang kalau gg nyer ronggak..

Homemade CENDOL......

Memang saya teringin nak cari cendol yang sedap...tapi disini tetap tak da..so balik dr sekolah saya Nekad untuk membuat sendiri..(setelah semalam mencari bahan2 di KB..) Alhamdullilah menjadi jugak cendol saya.. tp saya mmg fail bab2 nak menanak pulut..so My hubby la yg paling Pro..so Kredit to my Lovely Hubby... Tq...
Memang senang jer wat cendol nie... just sediakan santan.. gula melaka yang pekat...ais kisar..pas tu nak bg lagi sedap saya cari kacang merah... walaweyyy..baru best...

Jom layan gambar Cendol yang saya buat... tak sempat nak berguling2 dpn tb..saya terus ke dapur balik jer dr school.. memang terbaekk la..hahahaha


 nak jadikan cendol nie mcm nie kena pakai acuan cendol....

 ais kisar... sbb tak da mesin kisar saya blended ais batu dgn susu cair

 yang nie campuran Gula merah(pekat) dengan santan+ais kisar

 boleh letak cendol dah...nyummyyy

 + kacang merah yang ada creamy....

 letak pulut... Tq my hubby yg tanak kan pulut nie..

sedia untuk dimakan..... oh my cendol.... sedap!!

Qaseh bila depan camera.. ayoyo.. :)

Anak dara saya namanyer QASEH DAMIA QHALISYA... adoi..nama bukan main lagi sopan santun..hehehe tp bila pose dpn kamera mak aiiii..... segala pose dia buat yg pelik2.... weekend baru2 nie we all pegi shopping2 barang umah...g jalan2 at pusat kraftangan.... g shopping mall... tujuan Utama sekali nak beli purse saya yg uzur.. sebelum nie beli purse jenama vincci.. tp tak tahan.. so kali nie saya pilih Purse jenama polo.. ada sale.. so dr harga Rm109... jadi rm87.20... hehehehe....jom layan gambar2 qaseh yg over dpn kamera...





muker apa nie sayang mama...


    tengok aksi Qaseh nie..


 1..2..3... nyum..nyum...

 LOL..

 pose yg paling jujur..lalalala

 at pusat kraf

 mencari apa tu....



 pandainyer pose anak mama nie...


 sampai kat Tesco sure kena beli satu mainan..nasib ari nie pilih bola kecik yg murah.. Rm2.90 jer...


biar la gambar nie saya letak dibawah sekali.. but pada saya tetap sweet..hehehehe...qaseh oh qaseh

Friday, March 25, 2011

saya mahu header PERCUMA... :)

 Tadi pergi melawat satu Blog yg sangat shomel...cun... waposeyyy.......... tengok header dia jer dah ter pegun dengan ungkapan SEPET ITU KACAK.. teringat kisah lama..saya pernah jatuh cinta  dengan seorang jejaka mata  sepet.. kebetulan blog nie buat satu peraduan...untuk dptkan header free..bestnyer kalau saya yang bertuah..harap2 la... nie linknyer http://www.yiedpozi.com/2011/03/header-percuma-untuk-pembaca-blog.html

TQ yiedpozi buat peraduan camnie.. harap2 terpilih la....sbb saya nak tukar header blog saya nie....

BIG APPLE..

BIG APPLE.. aloha... mmg terbaeekkk wok.... 1st saya try Big apple nie masa kat JUSCO Ipoh...Pergh.. boleh lawan DD(donut dunkin).. Memang tepat ramalan saya... lembut donut nie mengalahkan DD... tiap kali beli sure saya amik yg 6pieces... memang berbaloi gan harganyer Rm 12.50...


selalu nie la antara peberet Big apple saya(terutama yg ada badam& white choc)



 Donashi.....donut+sushi..nyummy..


 yang nie produk terbaru... jelly atas tu best sgt....perghhh...


 
yang nie Donashi~ so sweet... 

Thursday, March 24, 2011

cendol oh cendol.. idaman kalbu..

  Saya memang tak boleh Blah kalau tengok orang jual cendol...sangat suker! kecuali cendol di area pantai timur memang saye tak suker... tak boleh nak makan...sbb cendol area pantai timur lain skit...(air santan+cendol) berbeza gan tempat lain.. tempat lain mcm kat perak... ais kisar+cendol+kacang merah+pulut..so nyummy la... adoiyai..kalau diingat-ingat terleleh air liur nie.. peberet sepanjang zaman.... tambah2 kalau cendol+pulut.... Agak seksa la sejak duduk di area pantai timur nie...memang tak merasa minum cndol yg KAW2 punyer.... So tiap kali balik kampung sure Pesan kat My Ummi supaya belikan @ setiap kali balik sure cari la....Bukan apa cendol yg jual kat kampung saya diTapah ,perak nie..sangat la sadap..sesadap sadapnyer...hehehehe...

    So Suami saya pun dah tau peel isterinyer..so tadi dia mengusik saya...(dia nak g solat jumaat tadi..siap tanya nak kirim cendol tak?) sbb masa kat kampung 1minggu, tiap kali ari jumaat sure saya kirim sbb ada jual dpn masjid di Tapah....
 Huh....tetiber terliur...adoi aiiii.....nak cari mana nie..layan gambar pun ok jgk...n buat hati nie terliur...


 walaweiii..memang terbaeek la gambar nie....




 wahhh..saya kalau gan pulut paling suka...sodap..

 yang nie + gan ice cream.. tak pernah try lagi yg macam nie..mana nak cari nie


 wif kacang merah..dan yg kat bawah wif jagung..terbaeekkkk



tapi tengah tgk2 gambar nie..dpt la satu gambar.. cendol melaka...alamak...terbaekk jugak nie... nak cari mana nie ek...


Agak2 kawan2 yang baca blog saya diarea pantai Timur nie..agak2 kat mana nak cari cendol Kisar macam nie ek....