Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Banner Wan Hazel LINK

Thursday, December 29, 2011

Teratak Qaseh part 2

lama tak Up date Entry pasai my teratak qaseh....
Memang lama... dulu masa buat sangat la excited..Now... tak berapa excited....
Tak tau naper..Maybe lambat sangat ko nak siap.. dah 3bulan nie la hasilnyer....
Noe tengah naik kekuda untuk bumbung....Musim ujan tak berapa laju la Si tukang Kubur  rumah nak wat keje..Oh..Duit ku tetap berjalan setiap minggu!


Melawat Tapak Projek..

  eh..Qaseh plak sibuk nak melawat tapak projek..


 Nie Hall Utama.. Ruang Tamu.. tingkap labuh idaman hati..

 Nie ruang Famili + second sliding door... Gilak la nak menyediakan langsiar nanti..huhuhu

Agak2 bila nak siap ek.. Oh tukang rumah cepat la siapkan..kalu tak..saya amik Mat Nepal atau  Mat bangla...


En Hubby yang kunun2 tunjuk rajin... grrrrrr tak payah la sangat oke..


P/s; Permudahkan la semuanyer... Tak sabar mau pilih2 jubin..hehehe

Qasehmansya

Wednesday, December 28, 2011

OMBAK RINDU MOVIE~ ReLa Itu ReDHa PaSRaH iTu mEnYeRAh~

ReLa Itu ReDHa PaSRaH iTu mEnYeRAh
saya mengutip batu2 kecil...
buat temani saya selusuri pantai...
saya bermaen ombak...
yang pasti saya takut dilambung badai...
 
Oh Ombak rindu... Rindu ku pada Nyer... wah.. hambek ekau.... Jiwang lak pulak... sesapa tak tengok lagi Ombak rindu meh layan sini meh....
Me dapat tengok Ombak rindu..Nun jauh di TGV tebrau...jauh gila... nak layan jugak jadi dapat la tengok but not feeling2 sangat bcoz.. qaseh ada..baru nak feling qaseh dah melompat atas riba.. Oh rugi2....




Izzah oh Izzah.. ada ker perempuan sebaik dirinyer...

ReLa Itu ReDHa PaSRaH iTu mEnYeRAh

OMBAK RINDU 
IZZAH adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga. Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela. Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan. Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya? 



-pasrah ker saya~
Qasehmansya

Biar Mimpi Sampai Ke Bintang 2011

layan sangat cite ni... Memang layan abis






Alyah adalah seorang gadis remaja biasa yang baru menerima keputusan SPMnya. Dia bermimpi untuk menyambung pelajarannya ke pengajian tinggi, tetapi oleh sebab pemikiran ibunya, Peah, yang masih kekampungan yang mengutamakan anak lelaki, Alyah terpaksa mengikut kehendak ibunya untuk menolong di gerai ayam mereka di pasar.

Andy Rasputra adalah seorang anak jutawan dari Bandung yang menetap di Malaysia. Dia rimas dengan kehidupannya di Malaysia kerana dia merasakan semua orang yang ingin berkawan dengannya adalah disebabkan kekayaannya.

Pada suatu hari Andy mengambil keputusan untuk berpura-pura menjadi miskin dengan pertolongan bekas pembantu rumahnya, Mak Yam. Sementara itu, Kinah, kawan baik Alyah menyuruh Alyah berpura-pura menjadi kaya agar dia tersangkut dengan teman yang kaya supaya impianya tercapai. Alyah dan Andy bertemu melalui laman facebook dan mula jatuh cinta. Andy akhirnya memberitahu hal sebenar tentang dirinya kepada Alyah, ketika Alyah ingin memberitahu keadaan sebenar, dia dihentikan oleh Kinah. Tetapi segala-galanya terbongkar apabila ibu Alyah menyangka yang dia akan menjadi GRO. Apabila Andy mendapat tahu keadaan yang sebenar, dia amat kecewa dan berlalu meninggalkan Alyah.

Saturday, December 17, 2011

Misi membuat popia basah ~done

My Hubby ~'hantu' makan popia basah.. Me too

We all memang akan cari Popia basah setiap kali balik PERAK..but holiday baru2 nie tak sempat nak mencari.... so nak cuber buat... :0
Hopefully jadi la... & sedap hendaknyer....
 My feberet popia basah at SOGO... Sisters Crispy Popia.. sapa pernah makan... angkat kening sikit... Nyumm memang Awesome la popia kat situ...bebaloi2..time bercinta cintun selalu la makan kat situ..terbaekkk...

Dah siap..memang berbaloi-baloi jugak la rasanyer.. Are pantai timur nie susah jugak nak cari popia basah... kat Jerteh nie langsung tak pernah jumpe...
rahsia nak sos nyer sedap ialah kismis & gula perang... Awesome...


Misi bermula...


yang nie gula perang..nak sedap kena letak gula perang...

 cili kering dibelend bersama kismis & bawang putih wif merah




 Nie cili yang siap diblender...
kemudian panaskan diatas kuali tanpa minyak sehingga pekat.. letak sikit asam jawa... :)

 kacang disagai..kemudian blender kasar.. yang nie pulak sengkuang disagat halus... & udang kering jugak disagai dan diblender...


 Proses nak mengulung...


 
Untuk inti saya letak sengkuang,taugeh & telur hancur...
letak kacang,bawang goreng n udang kering... Nyummy

 Mula-mula nak gulung tu susah jugak... so inti jangan bubuh banyak






 POPIA BASAH...

Siap untuk dimakan...


So bahan-bahan cari kat TESCO.... 
Senang.... semua ada.... gula perang-sengkuang-udang kering merah-
Untuk Kulit jangan beli yang dah siap tu..sebab yang tu untuk popia goreng...buat jer kulit sendiri...senang jer

Kepada yang berminat ada recipe sekali: 

Bahan Kulit
500 gm tepung gandum
1 biji putih telur
800 ml air
Secubit garam
Cara-caranya:
1. Bancuh tepung bersama air, putih telur, air dan garam hingga sebati.
2. Peramkan adunan semalaman (5 – 6 jam). Simpan dalam fridge
3. Dengan menggunakan hujung jari bentukkan bulat adunan tadi di atas pan non-stick yang leper dengan kadar api yang perlahan.

Bahan Kuah/Sos
¾ cawan gula perang
2 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kering (di masak dahulu)
1 cawan kismis (direndam bersama 1 cawan air selama 1 jam)
1 cawan bawang goreng
Cara-caranya:
Kesemua bahan di campur dan dikisar bersama air rendaman kismis dan dimasak tanpa minyak hingga pekat.

Bahan Inti
Timun (Parut dan perah buang air timun)
Carrot
Kacang tanah – dikisar
Bawang goreng
Bijan – disangai (goreng tanpa minyak)
Udang kering/udang geragau - dikisar

Perut ku kenyang~ Mau titon rasanyerrrr

Wakaf che yeh~mencari kacang Pitachio...




Memang lama gila plan nak g Wakaf Che Yeh... nak cuci-cuci mata..so semalam plan mau pergi...dengan perut laparnyer niat makan tomyam ala-ala siam... Ngidam!!.. mencari di area Wakap Che yeh.. Tu gambo kat atas tu kedai nyer..tp nak  jadi cerita... terkejut masa bayar bil makanan..~ me yang belanja my hubby hari nie..baiknyer isteri dia nie...
Masa bayar semua sekali Rm35 hengget... terkejut sebab makan benda2 yang murah jer...bukan Lamb chop atau kepala kambing.... Bayar jugak... tp dah naik kerete..(Muncung yg panjang sedepa citer la kat My hubby) sebab tak puas hati we all total jugak dlm kereta..

Menu yang we all makan
~Nasi putih 3
~ tomyam ayam 
~tomyam campur 
~telur dadar
~ 2 mangkuk Lai Che Kang = Rm 24 jer..(lebih kurang) apa kes bil sampai rm35...??

Minta simpati Mr hubby g turun dr kereta tanya..bukan kisah tapi geram sebab miss bukan sehengget dua tau... ruper2 org tu kata salah kira..( banyak la salah kira..dalam bil ko terus total Rm35 apasal..)
So jenis saya ni memang tak suker mengira... so masa dia kata Rm35 tu bayar jer la...dalam keter baru terfikir..napa mahal sangat.... makan benda2 yang simple jer....



masa ni Mr hubby ada dalam kedai..selamberrr.... Tq..


Qaseh yang mengantuk di kedai..sorry dearrrr..ari nie untuk kita berfoya-foya.:)

Jalan-jalan tesco n Giant.. Sale..sale...


So lepas Maghrib baru we all g Wakaf Che yeh..solat di masjid Wakaf Che yeh.. But Toiletnyer kotor sangat... Adoiiii...parah la macam ni..

suasana di Wakaf Che Yeh tak meriah la kal pukul 8-9 malam... tapi time tu la we all g cuci mata..
Agenda utama mencari Kacang Pitachio yang murah... :)

Kain kat sini memang murah.. 3 helai Rm 100 boleh dapat tau..serai wangi katanyer
Nie la kacang yang dicari... kalau macam nie Rm 20 hengget jer..memang murah pun..
Cuber korang beli kat Hypermarket.. Rm5 boleh wat taik gigi jer.. :)
pas tu beli jambu epal..(jambu jeruk...) Mahal.... 2biji rm 10.. baik beli kat Cameron...

Habis membeli of couze la kena cari makanan.. McD
Beli Burger prosperity



  My Hubby mencari Nasi kerabu Golok
memang best sangat nasi kerabu nie.... Area Bilion Kb




Untuk Qaseh lak...mama beli sepit nie... ;)
And baju tido... murah.....


baju tido color PINK.. just Rm 12..

Big Luv n hug
Qasehmansya

Friday, December 16, 2011

Holiday...makan durian sampai lebam..


Jalan-jalan sampai lebam 
Memang plan tahun nie sebenarnyer tak mau g holiday sampai lebam..maklum la nak nyimpan nak wat umah..Lol(koya jer nak menabung)
Of couse la nak masuk umah nak membeli barangan rumah sikit..so niat menabung tu ada jugak la...

last2 plan nak bertapa kat umah tu agak terbantut..
Balik kampung me 1st at Tapah..
Duduk la 2-3 hari....pas tu plan nka g KL
Pastu melarat-larat ke Desaru Johor...

Samapi ujung semenanjung we all berjalan.. sampai ke Sg.Rengit... 
Kes ke sg rengit nie sbb cari maybank jer..rupenyer itu la penghujung semenanjung..:P
hari tu dah sampai sempadan golok masa My famili mintak bawak jalan ke Rantau panjang

masa cuti dapat makan durian sampai lebam..
Orang yang paling happy of couze la My Qaseh dapat makan Durian..
Mana taknyerrrr.. Atok layan.. Nenda layan bg makan durian.. Papa yang geleng kepala tengak wife gan daughter dia makan sampai lebam... :)

Rambutan...Meh panjat pokok rambutan... Qaseh of couze la suka
 Dulian...dulian...sarapan durian.....
 Pilih-pilih ajerrr
Pas tu makan pulut gan kuah durian..
Tersangat la best.. :)

Nie masa kat Belungkor..Jalan2


memang masa holiday ni tak pikir any problem..but sampai jer Rumahku..semua problem datang.. Ingat keje2 untuk next time...boleh gilak oooo..
Tinggal sisa2 cuti lagi..... baru la mood nak dapat takwim sekolah datang.. tatutt sangat..


Opppssss apa yg cube dilakukan oleh myHubby..:p
Nakal yer...:) love u darlink...(sesekali jiwang apa salahnyer)
Qasehmansya

Tuesday, December 13, 2011

Ombak Rindu di TGV TEBRAU, JB

saya mengutip batu2 kecil...
buat temani saya selusuri pantai...
saya bermaen ombak...
yang pasti saya takut dilambung badai
...


Rela itu Redha..Pasrah itu Mengalah.....



Jauhnyer melayan Ombak Rindu.... Plan mula2 just nak tgk diJJ Ipoh... pastu plan nak tgk di Melaka... Dah beratur kat kaunter dah pun last2 cancel jugak.... Dalam hati memang frust..ruper2nyer dapat jugak tengok kat JB...wah...jauh gila nak melayan Ombak rindu.... :)




Memang besar JJ nie... memang best habis la....
dalam hati terfikir kalau la Terengganu ada JJ macam ni.. conpem tak nak pindah tempat lain..lalalala




TgV Tebrau..
N14,N15 & N16

Baru nak feeling....tak sempat dengan Qaseh yang tak duduk diam.. spoil mood la dengan qaseh..
Now tetiber nak cari Novel Ombak rindu...Dulu dah baca..zaman2 dlu..luper dah..Novel lagi syok rasanyer dr Movie... :)


Pernah baca Novel Ombak rindu...
Nie sinopsis Novel
Sinopsis : OMBAK RINDU IZZAH adalah seorang gadis yatim piatu yang kematian orang tua mereka akibat kemalangan jalan raya. Justeru itu, pak saudaranya, Taha mengambil tugas memelihara Izzah. Isteri Taha tidak senang dengan kehadiran Izzah dan menuduh Izzah membawa bencana dalam keluarga.

Pak cik Taha banyak berhutang. Disebabkan kesempitan wang dia sanggup menjual anak saudaranya itu kepada seorang tauke kelab malam. Izzah terpaksa mengikut kehendak pak saudaranya walaupun hatinya tidak rela.

Di situlah dia telah berkenalan dengan seorang pelanggan bernama Hariz. Hariz telah membeli Izzah dengan harga yang mahal dari tauke kelab itu dan membawa dia keluar dari neraka jahanam itu. Di atas permintaan Izzah, akhirnya Hariz berkahwin dengan Izzah tetapi dengan syarat semuanya mesti dirahsiakan.

Kehadiran Mila Amylia, anak Tan Sri Rashdan, iaitu model dan pelakon terkenal tanahair menggugat cinta Izzah yang mula berputik kepada Hariz. Dapatkah Izzah menerima Mila Amylia sebagai madunya? Bahagiakah rumah tangga yang dibina di atas kehadiran orang lain? Bagaimanakah tindakan Datuk Sufiah setelah mengetahui cerita sebenarnya?
Harga : RM 19.90
Halaman :576
ISBN : 983-124-029-9




Ombakrindu
Qasehmansya



Kerepek House At Johore...~

Kerepek House at Sg Mas, Johor

Wah...nie yg best nie..niat utama nak cari kerepek sukun... But memang tak der..bukan musim katanyer! Huih...so nyopping kerepek2 pisang...mcam2 jenis... but luper nak snap gambo..naik keter baru teringat... OMG.... sakan wehhh...

and then pas tu... g tempat orang buat kek.. walaweyy... banyak gila kek.. dari kek coklat..kek lapis..kek bahulu..kek marble.. kek buah...bla..bla....


Nie kek coklat.. Rm 6 jer... rasa best...

Banyak gila pilihan... Yang paling Glamour kek 'asam' nie... me yang tak suker asam nie pun terjebak...
Rm 13 jer.. memang terbaik la.... sedap..tak tipu ooooo


So pilih punya pilih wif mak sedara..amik la 5 jenis kek....
banyak jugak....



So..nie la yang saya bawak balik ke Terengganu.... Yang gulung dlm kertas minyak tu bahulu jem....





Ha...yang hijau kuning tu la rupa kek asam manis tu
Sedap sangat...!!!



Bighug n luv
Qasehmansya