Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Banner Wan Hazel LINK

Monday, February 28, 2011

coklat oh coklat...Terapi Minda....

PEGANG LA KATA2 DIBAWAH..hehehehe 

Gemuk tak gemuk makan coklat itu hal lain yang penting anda tahu kebaikan dan juga keburukannya.Betul tak?Misalnya coklat DIARY MILK,coklat ini boleh mengeratkan ikatan kekeluargaan kalau dimakan bersama keluarga tersayang.So,happy with your coklat and make a good choice...petikan dalam akhbar KOSMO pula seperti dibawah...

Pada hari ini coklat bukan hanya untuk dimakan. Tetapi boleh dinikmati dengan meratakannya di badan dan digunakan sebagai ‘teman’ mandi di tab.

tapi bagi saya pula... 

Coklat umpama membawa mesej yang berkata, ‘Terima kasih’, ‘Saya cintakan kamu’ dan ‘Ia khas untuk diri saya’ dan  coklat adalah satu langkah memanjakan diri. Sungguhpun bagi sesetengah individu coklat memberikan ketenangan dan menggembirakan kita, ia harus diambil secara sederhana.


Bukan apa...sebab saya nie memang suker makan coklat..dan yang paling melemahkan saya bila MY hubby belikan coklat... takmau makan pun ....kena jugak makan..... MY hubby nie sangat pandai la...bila mood saya tidak ok..@ moody.. hadiah coklat la selalu dia bagi..drpd muncung terus tersenyum..hehehehehe...tp bagi pendapat saya memang makan coklat nie terapi bagi seseorang...cubalah....yang bestnyer saya memang suker simpan kotak2 coklat yg cantik...tp sbbkan byk yg lama2 tu habis dah buang tinggal la 4 5kotak jer...still simpan...tq MY Hubby..selalu sgt bg coklat..

 masa dpt ferrero yg besar tu...letihnyer nak habiskan..nasib Qaseh ada..


 yang nie paling best.. Famous Amor.. nie hubby saya bg masa saya majuk..hahahaha


 yang nie pun sangat sedap.. tq MY hubby...


 yang nie dapat pada 26hb Febuary...TQ..



 cabury nie pun sangat sedap.. kat dalam nie ada perisa Vanilla tp yg nie murah jer.. RM7.90
masih ada lagi dalam peti ais...


dan satu lagi nie...My peberet..MINI CONNETTO... nyummyyyy...
memang best...kecik tp comel...(gambar askerim nie gambar lama..)





Saturday, February 19, 2011

nyum..nyum... puding koktail..

nyum..yum....

Mmmmmm...sebabkan sangat terliur seorang sahabat buat puding koktail.. semalam ptg dengan semangat berkobar2...saya pun masuk kedapur memulakan operasi..jeng2..sbbkan nak nampak menarik...pelbagai warna digunakan...kuning..merah dan biru..jom layan gambar sikit...& yang bestnyer memang rezeki kakak ipar yang dtg singgah ke rumah..sangat seronok makan beramai2.....


nie agar2 yang diletak warna biru...


 
potong bentuk dadu...comel...

yang nie kastard.. saya buat 2bekas..satu perisa jagung dan satu perisa susu.. potang bentuk kuib... ;)

dah siap.. nak sedap campur dengan buah-buahan.. saya letak satu tin besar..


 siap untuk dimakan....
nyumm..nyum......

Thursday, February 17, 2011

AsamPedas Terbaek di Kelantan...jalan2 Sabtu

Selalunyer hari Sabtu kalau tak kemana2 kitaorg satu famili akan jalan2 ker KB... Tempat wajib ker KB ialah kedai makan yg paling Glamor di KB~ kedai Raja Ulam Cikgu.. dkt dengan Tempat Kraftangan... Memang best.. Masa Cuti Raya Cina ari tu g sana terjumper kawan lama~Nani Hartina so kita org makan 1meja..tapi mmg tak sempat nak pose2.. Orang sangat ramai..so Makan pun kena cpt2...so minggu satu lagi nak jugak pegi hari cuti Maulidulrasul..seawal jam 11pagi dah ada kat kedai..memang tak ramai lagi org..so makan dengan senang hati....


Anak mama nak g Kb...

Baru belajar nak wat PEACE...


Budu kat kedai nie memang best..World....

Menu yg simple... Hanya Rm12 jerrr

Nie la nama Restoran Yg paling Murah dan sedap..dari Zaman Uitm dulu dah Try kedai nie...

sudah kenyang...so masa untuk shopping..teman my hubby cari BB..di KBmall...


pose wif doremon..hahahaha


pandang depan la dear....

My love...sementara tunggu Papa kat kedai encet






qasehmansya.blogspot.com

Friday, February 11, 2011

Cikgu shida Di TV9

Malam sabtu 2minggu yg lepas terlepas rancangan FBI~apa kes bersama cikgu Shida.. so cari la kat Youtube..Memang ada skit sedutan rakaman..memang jenis selamba la cikgu ni.. sesapa yang tertinggal tgk rancangan nie boleh tgk kat bawah nie.. memang sempoi..n apa komen u all?

Thursday, February 10, 2011

Katakan Tidak Pada Valentine..


sumber dr: memfc



Katakan tidak pada Valentine...

Pada saya, saya sentiasa menyambut hari berkasih sayang..bukan pada 14 febuary jer...kalau boleh nak sentiasa nak berbunga bunga cinta...dan sentiasa mengharapkan Kasih sayang antara kami sentiasa mekar hingga akhir hayat...Namun pada bulan Febuary masih speacil dihati saya..sbb bulan Febuari hari lahir En.Putra Qaseh saya...

Apa itu Hari Valentime..

Tarikh 14hb Februari merupakan hari yang dianggap keramat oleh pasangan-pasangan yangsedang berkasih. Hari yang dikenali sebagai Valentines Day atau Hari Memperingati Kekasih dilihat sebagai satu masa untuk mengisytiharkan ketulusan cinta kepada pasangan masing-masing. Maka pada 14hb Februari pasangan-pasangan kekasih ini akan memakai pakaian-pakaian yang terbaik
dan sebaiknya hendaklah ia berwarna merah, bertukar-tukar hadiah dan seeloknya adalah bunga ros berwarna merah. Pasangan-pasangan kekasih ini juga akan bercanda di merata-rata tempat sehingga terjadilah adengan-adengan maksiat yang bertentangan dengan syarak demi untuk membuktikan kasih dan sayang mereka yang tidak ternilai harganya.

Saban tahun juga para ulamak mengingatkan kepada umat Islam agar menghindari sambutan Hari Valentine ini namun ianya seperti menuang air ke daun keladi. Oleh itu adalah penting untuk kita semua menyelami sejarah sambutan Hari Valentine ini agar ianya dapat menyedarkan muda-mudi
kita yang hanyut dalam lautan cinta bahawa ianya adalah sambutan yang berkaitan dengan agamaRom Kuno dan juga Kristian. Hari Valentine tidak ada kena-mengena dengan umat Islam mahupun masyarakat Melayu malah hukum menyambutnya adalah haram.(sumber:-Oleh Mohd Yaakub bin Mohd Yunus




Kerapu Steam

Tadi My Hubby belikan kerapu..katanyer boring dah makan ikan siakap..so kali nie test la kerapu steam...Mmmmm besar jgk ikan kerapu nie..tak muat pinggan..hehehe jom layan gambar kat bawah nie...pastu sesiap nak resepi tu amik la...


Bahan2nyerrr

Seekor ikan kerapu ( sederhana besar )
Bahan A :
1 labu Bawang besar ( dimayang halus )
Bawang putih 3-4 ulas ( diketuk )
Halia 1.5 cm ( dihiris )
Serai 4 batang ( diketuk )
Bahan B :
2 sudu air asam jawa
sesudu kicap sotong @ sos ikan
sesudu sos tiram
serbuk perasa

daun limau purut
cili padi
Cara:

1. bersihkan ikan. panaskan minyak dan tumiskan semua bahan A.
2. bila agak wangi masukkan sedikit air dan juga bahan B
3. masukkan serbuk perasa. akhir sekali masukkan ikan dan daun limau purut serta cili padi kemudian kukus selama 20 minit



besar giler ikan nie....








siap dah ikan kerapu steam.. ikan besar ker pinggan yg kecik.. :P


 big <3 love & Hug
                qasehmansya

Sunday, February 6, 2011

Seni Itu Indah~lama tak melukis...

Lama betul tak melukis...sekadar melukis apabila Mood dtg... Bbm untuk Psv saya buat yg simple...buat simple2 pun murid2 puji bukan main lagi... Teringat zaman dimaktab...banyak jugak hasil seni yang saya buat terutama CATAN.. skill tu kena asah lebih la... jom layan gambar2 masa kat Maktab dulu..
Nie kalau Ummi aku kat kampung ni nampak,marah ler dia..sbb aku cilok kat dinding umah kat kampung...nak jgk berhias kat umah sendiri...sbb nak lukis skang ntah bila la boleh buat mcm ni balik...




yang nie aku gantung kat umah aku~ ni watercolor
gambar di Air Terjun Gunung Ledang..

yang nie plak Final Projek Catan diMPBP







Gambar kat bawah nie plak.. Experiment di maktab menggunakan Buncho..simple..tp nak siapkan nie amik masa seminggu jugak la..
dan nie jgk la hasil karya yang terakhir selepas belajar..







Ntah apa2 jer la...pakai Buncho nie dah la Catan nie besar..huh..



Saturday, February 5, 2011

Ice Blended Untuk Para BloggEr.. ~ cool blog~


Cool Blog~ air yg sangat best.. macam2 perisa ada... My peberet cool blog~ Vanilla+oreo+pearl... sangat la sedap.. :P ..so tiap kali g shooping Mall Kiosk Cool Blog wajib cari.. Tp kat KT rasanyer tak da lagi la...ari 2 cari mmg tak da... ;(..
Jom layan gambar2 air Cool Blog kat bawah atau boleh g tgk kt laman web  www.coolblog.com.my 
tgk gambar2 kat Link tu tentu best.. nyummyyyy..





yang ni Trademark Cool BLOG




yang nie topping..setiap topping dikena kan bayaran 60sen.. saya syorkan cuber pearl@bubble..




nie penutup air..~cool kan






yang nie perisa vanilla+oreo+bubble


honeydew+bubble~yang nie qaseh punyer peberet



yanh nie plak vanilla+bubble..rm4.20


Qaseh wif Honeydew Cool Blog..



Qaseh dpt Bubble nie mmg tak bagi org lain dah

jom layan gambar lain plak



Ada PEARL BUBBLE baru best...