Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Banner Wan Hazel LINK

Wednesday, April 29, 2015

tips jinakkan sugar glider a.k.a gula meluncur

Qasehmansya says :

info dari blog suggies101.. tq yaaa....

dah ada 2 ekor suggies...
OREO dan ARYA LOLLY

nak tengok pic comel tak......
nie la OREO dan ARYA LOLLY

Kesabaran


Pengenalan kepada penjinakan atau 'bonding' sugar gliders

Kebiasaannya, selepas memastikan sangkar, pemakanan sugar gliders sudah diuruskan, pemilik sugars akan heboh dengan proses bonding atau taming sugars mereka. Istilah bonding ini sebenarnya bermaksud percaya. Bonding tidak bermakna mereka akan melompat kepada anda jika dipanggil atau boleh melakukan 'tricks' atau helah yang selalu dilihat dari pemilik sugars yang bertahun pengalaman atau dari video-video Youtube. Bonding ini hanya berlaku bila sugars anda, percaya, selesa, suka akan kehadiran anda. Sugars yang sudah bonded dengan pemilik mereka tidak akan crabbing jika dipegang, dibawa kemana-mana dan lain-lain.

Bau tubuh badan adalah penting


rawr sexxay.


Bonding melibatkan pembiasaan BAU tubuh badan pemilik kepada sugars mereka. Bau badan adalah penting untuk mengenal pasti siapa yang mejinakkan, memberi makan atau membawa mereka ke mana-mana. Jadi, orang yang ada 'Body Odour' atau bau badan dan membela sugars agak bertuah kali ini kerana sugars akan segera bond dengan bau pemilik mereka yang 'menonjol' itu. :p Jadi ketika bonding, ia juga penting untuk tidak mengenakan losyen atau minyak wangi sebelum mengendalikan mereka.

Umur optimum untuk proses bonding

Paling muda ialah 2 bulan. Bak kata pepatah, melenturi buluh biarlah daripada rebungnya. Mereka lebih menerima dan terbuka kepada persekitaran dan orang di sekeliling mereka memandangkan mereka masih 'fresh' dalam dunia ini dan mereka belum mempunyai apa-apa pengalaman dikendalikan oleh manusia. (Kerana lazimnya hanya umur 2 bulan baru boleh joey dipisahkan dari ibunya.

Joeys

*Jika anda mendapat joey yang lebih kecil dari ibu jari, segera hubungi doktor haiwan dan dapatkan 'milk replacer' khas untuk marsupials dan beri susu kepada joey tersebut setiap 2 jam).

Jangan salah sangka dan berasa bahawa suggies yang tua beberapa bulan atau beberapa tahun tidak boleh dijinakkan atau bond. Ianya semua bergantung pada perwatakan dan personaliti suggies anda. Selain itu, anda juga perlu bersabar dengan proses yang mungkin mengambil seminggu atau sebulan dan lebih dari itu.

Konklusinya, suggies yang muda seperti 2 bulan mudah dijinakkan dan suggies yang berusia (agak-agak macam dah matang sangat atau sudah lama dibiarkan liar atau terdedah dengan pengalaman buruk contohnya; penderaan fizikal, masalah kesihatan yang berlarut, stres dan sebagainya) memerlukan masa yang lebih lama untuk dijinakkan, namun tidak mustahil jika pemilik memberi kesabaran dan usaha yang tinggi untuk mendapatkan kepercayaan suggies tersebut.

Kebiasaan pada awal waktu bonding

Sugar gliders kebiasaannya akan membuat bunyi 'crabbing' pada kali pertama mereka berkenalan dengan anda. Ini adalah tabiat yang normal dan sihat dalam sugar gliders. Jika sugar glider anda tidak melakukan crabbing ini, mungkin mereka sudah jinak dengan manusia ataupun mereka sakit/lemah untuk membuat bunyi crabbing tersebut.

Crabby baby

Crabbing ini saya telah jelaskan di dalam entri bertajuk Bunyi-bunyian Sugar Gliders. Crabbing ketika mereka mula dikenalkan kepada anda tidak bermakna mereka marah atau benci dengan anda. Malah saya tidak percaya sugar gliders boleh merasa benci kepada manusia walhal sebenarnya itu cara mereka mempertahankan diri mereka kerana mereka takut akan anda.

Pengalaman saya membela sugar glider saya, baby amat sukar dan stres bagi saya. Saya ketika itu yakin bahawa baby membenci saya dan tidak akan suka saya selama-lamanya. Namun selepas usaha yang tidak putus, 4 hari kemudian baby tidak lagi crabbing malah suka tidur di dalam tangan saya dan dia bersama saya tak kira masa.

Cara untuk bond dengan sugar glider anda

Apa yang perlu ada (Asas)

T-Shirt buruk pun boleh

Baju T-Shirt yang tidak lagi digunakan atau yang boleh dikorbankan untuk suggies anda
Pakai T-Shirt semalaman, letak di dalam sangkar atau sidai di atasnya.

Bonding Pouch

Bonding Pouch
Letak suggies di dalam pouch. Ambil ketika waktu pagi/petang/suggies tidur (jika ia tidak biasa dipegang dan masih crabbing). Letak di dalam baju dan bawa ia kemana-mana. Bunyi suara dan pergerakan anda akan membuatnya rasa biasa dengan anda.

Pineapple Treats!

Treats
Jika ia di tempat yang sunyi atau bilik yang kosong, panggil namanya dan tunggu ia datang ke tangan anda. Beri treats jika ia datang dan anda boleh cuba mengusap kepalanya. Biasakan memanggil namanya.



Cebisan kain/T-Shirt yang boleh dikoyakkan kecil-kecil
Lap pada muka atau tidur semalaman dengannya dan letak di dalam bonding pouch/sleeping pouch. Nanti suggies anda akan terbiasa dengan bau anda.


Kesabaran yang tinggi
Proses ini tidak mengambil semalaman. Jangan putus asa dan jangan ingat yang suggies anda tidak dapat dijinakkan. Ulang langkah di atas dengan konsisten.


Sunday, April 19, 2015

Sugar glider.. my oreo

 Oh my Anak Bulus....  Sugar glider nama santifik.. hihi..nama manja plak Oreo.. ngeh..ngeh..ngeh.. ahli baru dalam rumah....

Dah sebulan menjaga oreo
Diet- buah buahan, telur rebus dan ayam rebus
Minuman isomil dan gatorade + air jus buah....
Sayang sangat sebab cute miut...
1 cage untuk makan dan tidur... satu cage nett untuk play ground.... untung oreo sebab papa buatkan play ground yang cute miut.... tq dear...
Dengan harga rm200 beli di perak.. now dah sebulan jaga..sangat jinak...