Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Banner Wan Hazel LINK

Sunday, October 27, 2013

Apa yang orang tu nak....

Mmm.... pengintip di blog.. pengintip di fb... lucu sangat la rasanyer... apa yg dia nak intai x tahu...
Salam perkenalan ye....

Saya seorang yg friendly... mari la perkenalkan diri...

Nak kata ada peminat saya ni wife orang... 

Nak kata ada musuh...saya tak kenalpun kamu.. sekian....

So nak berkenalan mari la...xperlu nk skodeng2...

Saturday, October 26, 2013

selamat datang zuriatku..InsyaAllah


Im 34weeks now...
YaAllah peliharakanlah kandunganku ini.. bentuk dan rupakan ia dengan sempurna... tetapkan dihatinya iman dan permudahkan hari bersalin ku nanti... Amin...

Sesungguhnya pembentukan janin hasil ciptaan-Nya sangat menakjubkan. Ikutilah satu persatu keajaiban proses pembentukan seorang insan bernama manusia.

Wanita dilahirkan dengan berjuta-juta telur yang belum matang. Daripada jumlah itu beratus-ratus akan matang sepanjang hayat. Ia mengandungi struktur multiselular yang dikenali sebagai folikel. Lazimnya, sebulan sekali, hypothalamus menghantar signal ke kelenjar pituitari untuk merembeskan hormon perangsang folikel. Hormon ini membekalkan beberapa folikel (kecil dan berair dan dipenuhi cyst) sebelum membesar menjadi telur matang.

Satu daripadanya akan membesar berbanding lainnya. Dalam tempoh dua ke tiga hari selepas matang, telur akan bertindak balas dengan hormon luteinizing. Folikel yang merembeskan telur akan meningkatkan penghasilan estrogen. Inilah petunjuk bahawa telur sudah matang.

Telur hanya mempunyai 24 jam untuk hidup! Hanya satu sperma bertuah daripada suku billion sperma yang akan berjaya menembusi lapisan luarnya.

Dalam tempoh beberapa minit selepas ejakulasi, kebanyakan sperma akan mati akibat persekitaran berasid di dalam vagina. Daripada situ, sperma yang berjaya melepasinya akan memasuki serviks, berenang merentasi mukus serviks, kemudiannya memasuki rahim dan menemui tiub fallopio. Apabila di situ tiada telur, maka tiadalah persenyawaan.

Qasehmansya: tengah pilih2 nama untuk zuriat yang bakal lahir... ♥

Home sweet home

Hari minggu masa untuk mengemas... rumah ku mcm tongkang pecah... hihi
Tak larat nk mop umah (sepanjang dok umah baru mmg tak pegang mop pun..keje en.suami jer...)
Memang best rumah besar tp bab nk ngemas, vaacum atau mop tu yg lelah sikit... x larat ooo...

Surrender untuk ke sekian kalinya..

My tiramisu

Oh heaven.... tak tipu....
Suamiku pun layan jgk...kalau qaseh lagi la...berapa potong masuk dalam perut yg bulat tu... sangat senang mehhhh..
Nak resepi ke... nanti saya tepek..buat frend yg frend dlm fb boleh usha kat wall I yg sudah ku tepek....

Qasehmansya: tiramisuku yg best.... ♥

Saturday, October 19, 2013

34weeks...

Now 34weeks... tak larat dah nak shopping2... so mama beli jer sbb cepat lenguh kaki if berdiri lama2.. senang2 g butik anakku terus sambar apa yg ada...
Wow... memang harga skang berbeza masa beli ke qaseh... now sepasang baju anakku harga rm17++ yg tu yg biasa jer..  kalau nak colourful plak sepasang rm23++ ... so mama n papa campur beli la... sbb takut baby nanti badan bam2 rugi beli saiz kecik banyak2....
Now sibuk cari nama untuk anak mama... mama dah suggest kat papa...so papa dah pilih pun... satu kena reject sbb seaakan2 nama ex bf mama.. (hahaha..papa kata berdesing telinga) kikiki....

Hope semua selamat.. brg baby br 95% disediakan..sikit je lagi..mama rasa nk beli on9 jer... abis cite...
Skang bab dlm pantang satu menda x beli lagi..bengkung..jamu.. baju..stoking...semua x beli...Agak2 bila mau beli ek...

Thursday, October 10, 2013

Scan 4d

Teruja... masuk ni dah 3kali g scan 3d... baby still malu2 nak tunjuk muke yg cute tu.... :)
Tapi hati mama cukup kega n bersyukur doc kata anak dlm mama punyer perut yg bulat ni sihat semuanya... alhamdullilah...
Walaupun x mau tunjuk muke... but dia dh bg hint jantina... :) suke!
Jom layan picpic ni.. saje x mau ltk banyak 2... 2 keping cukup yg lain simpan dlm pen drive..