Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Banner Wan Hazel LINK

Thursday, February 27, 2014

Bila dah start keje...

23hb...march..genap la 90hari bercuti panjang...
Malas gile nak masuk keje..tp bila fikir banyak komitmen so cukup la 3bulan cuti gaji tetap jalan...

Lost 22kg.. horey..masuk keje badan dah back to normal.. so ada yg kata nampak.kurus dr mula2 mengandung...
Berat x berapa nak turun tapi inchiloss yg banyak.. now 58kg... baju zaman maktab dah boleh pakai maksudnye dah back to normal la..hihi..

En.suami yg nakal plak kata hari2 dah boleh dukung sayang... :p

Tepek pic sikit.....


Dapat kurus lagi kan best.. chaiyokkk

22kg dah lost...

Sunday, February 16, 2014

Biskut kisses meringue

1kg lagi dah turun...
So Google nk cari benda sedapkan tekak..
Jumpe resepi biskut telur..ala2 based pavlova tu... just saya x letak whipping cream jer.. lagi hebat kalau dah abis diet..dlm bahan2 tu leh letak badam.and coklat chip...fuhhhhh...... sedap....

Bahan2 mudah
2biji putih telur (pukul jadi meringue)
1/2sudu tepung jagung (korang kira la carbs dia.. I bf mum so boleh sbb x sampai brp pun carbs...lagi pun nk 3kg nk buang...)
Sikit cream of tar tar
Sweetpal (sepaket sudah)

Mcm biasa..pukul +cream of tar tar & putih telur hingga bertanduk... dah siap dgn cara kaup balik masukkan sweetpal n tepung jagung
Bentuk macam coklat kisses atau maraccon pun boleh....

Bakar 30 minutes hingga keperangan...

Ni pembetukan orang malas...

Yang ni masuk dlm cup cup kecil

T
Taraaaaa..siap dah...


Ok..kalau rajin n nak cantik ni bentuk yg sempurna...

Nie contoh cookies kisses..

Petua saya buat tebal mcm nie baru sedap

Cantikkan...

Friday, February 14, 2014

Kek diet atkins

Teringin nak makan kek SR..
Wah..bertabahlah wahai hati...

So pagi2 g godek2 kat dapur

3biji telur putih
Pal sweet
Cream of tar tar
Cream cheese....

Pukul putih telur hingga bertanduk yer... ala2 kerbau gitu...
Masuk cream of tatar & cream cheese & pal sweet....

Bila dah sebati boleh bakar selama 25minit 180° atau ikut oven masing.....

Nie sesi bersauna...

Naik cun punyer...


Kesan cucuk..nak tgk masak ke x..

Naik dengan gebu gebam..
Nyum nyum... best....

Upgrade:58kg statik...

Thursday, February 13, 2014

Mayonis ku

Nyummmm...payah betul nak cari mayo yang rendah carbs... so google dpt resepi just saya tukar cuka dgn cuka apple bragg (sebab botol besar beli br 6 7 gelas jer minum sambil kedip2 mata...masamm)

Bahan2 nak buat mayo

2biji kuning telor
Sedikit garam
250ml minyak (ikut la nak buat 200ml p7n selagi x kental tambah minyak..saya guna minyak jagung.. minyak masak n zaitun pun boleh)
Sesudu kecil cuka (cuka apple lagi best)
Sedikit lada hitam@sulah.. (x nak letak pun oke)

Pukul kuning telur hingga creamy... masukkan garam n cuka.. pukul lagi..   selepas tu masukkan sedikit demi sedikit minyak (korang jgn tuang semua.. x jadi jap g..kesabaran amat diperlukan disini..)

Last br masuk sedikit lada hitam...
Siappp

Bila dah siap letak la dalam bekas yg comel2..

Pukul hingga kental oke...

Yang nie dh siap...

Nak makan 2 3 sudu tanpa was was..

Pagi ni break1st dgn telur dada putih n mayo

Nie rupe bila letak lada hitam....

Lazat... aummmmmm.....

Cube n try..

Sunday, February 9, 2014

Happy Bornday my Dear Hubby!

Supermama memang x sempat nak beli hadiah lagi...tunggu yer papa....
Nak angkut aisy rayyan mcmana la nk g shoppingmall.... tak surprise la mcm ni...

So nak celebrate..mama tempahkan cake cinta hati..- simbolik sangat.. Red velvet in da houz...

G amik dengan Aisy Rayyan time papa kerja..kunun2 nak buat surprise...last2 bila papa balik.. qaseh dah buka fridge awal2 n dok jerit..ada kek papa!
Kantoi la plak... zasssssss......

Birthday boy nyalakan lilin sendiri..muaaahhhh

Love u so much sweetheart...

Sangat la sedap creamcheese ni...
Abis diet ku.. berat statik..so happy cheat day filsya... ngehhhhh...


Moga Allah panjangkan umur suamiku & murahkan rezekinya dan berbahagia disamping isteriNya dan anak2nya..
Amin..

Monday, February 3, 2014

Peti ais by Samsung!!

Cerita sedih...

Masa balik kampung untuk berpantang..  sebulan tinggalkan rumah...rupe2nyer......

BiLa......


Balik ke rumah sendiri...peti ais panasonic ku rosak akibat blackout...
Tension betui.. peti ais ni beli 3tahun lepas..masih cantik dan elok..harga memang mahal masa tu..so bila dah rosak memang rasa x berbaloi... tak rosak semua..bahagian atas tu kurang sejuk.. yang bawah masih boleh frozen lagi... so sebulan jugak la jampi2 agar fridge tu elok...tapi apakan daya.. penat2 ku sembur tak mau jugak... naya!!

En.suami nak cari panasonic jugak.. tp bila g survey kedai dah x de pattern mcm yang we all nak... semua pattern frozen kat atas... tension nyer... nak cpt sebab baby dah ngamuk nak tido...

Terpandang la samsung... cantik pattern dr panasonic. Harganyer up lagi dr panasonic.. malas nak fikir jadi la amik dengan harga 1399nett... malang lagi la pastu.. pattern yg tu dah dibook oleh orang..dia kata atas lori ada 1lagi..sama pattern cume besar n bagak lagi .  Hampeh... harga pun bagak jugak la..
Aku bodek2.. mmg tak keh kurang   nak tak nak amik jugak la rm1500.. malas dah nak fikir..cari2 pun wat letih jer....

Anyway... memang pattern ni sangat cun... meh nak tepek pic.. warantty 10tahun okeis.... but panasonic still the best....12 tahun warantty. .uollssss....

Kanan peti baru... 
Tengok fridge yang lama masih elok lagi...
Sayang betul...


Kena cari FM banyak2 la nak hias fridge ni..

Yeahhh..besar ni best letak coklat banyak2... i like..


Ps: letih jadi surirumah 71hari ni..ngemas sana sini....

Hari ni ngemas bilik anak dara ku..


Memang letih mengemas rumah yang lama tak dikemas...
Step pertama abis pantang dapur dulu dikerjakan.. abis pinggan mangkuk dibasuh n susun kemas2 semula...

Letihnyer.. nak patah pinggang...

Almari qaseh yang kt atas   yg doraemon adik Aisy punyer oke.. adik tunggu besar yer.. bilik purple tu aisy rayyan punyee...!!