Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Banner Wan Hazel LINK

Thursday, February 13, 2014

Mayonis ku

Nyummmm...payah betul nak cari mayo yang rendah carbs... so google dpt resepi just saya tukar cuka dgn cuka apple bragg (sebab botol besar beli br 6 7 gelas jer minum sambil kedip2 mata...masamm)

Bahan2 nak buat mayo

2biji kuning telor
Sedikit garam
250ml minyak (ikut la nak buat 200ml p7n selagi x kental tambah minyak..saya guna minyak jagung.. minyak masak n zaitun pun boleh)
Sesudu kecil cuka (cuka apple lagi best)
Sedikit lada hitam@sulah.. (x nak letak pun oke)

Pukul kuning telur hingga creamy... masukkan garam n cuka.. pukul lagi..   selepas tu masukkan sedikit demi sedikit minyak (korang jgn tuang semua.. x jadi jap g..kesabaran amat diperlukan disini..)

Last br masuk sedikit lada hitam...
Siappp

Bila dah siap letak la dalam bekas yg comel2..

Pukul hingga kental oke...

Yang nie dh siap...

Nak makan 2 3 sudu tanpa was was..

Pagi ni break1st dgn telur dada putih n mayo

Nie rupe bila letak lada hitam....

Lazat... aummmmmm.....

Cube n try..

3 comments:

attyfir said...

Assalam..tq share resepi
boleh follow lepas ni .

Dalin said...

sure ke kuning telur? camno jadi putih tuu?

Lynda Che Lah said...

best!

Post a Comment