Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Banner Wan Hazel LINK

Saturday, December 17, 2011

Misi membuat popia basah ~done

My Hubby ~'hantu' makan popia basah.. Me too

We all memang akan cari Popia basah setiap kali balik PERAK..but holiday baru2 nie tak sempat nak mencari.... so nak cuber buat... :0
Hopefully jadi la... & sedap hendaknyer....
 My feberet popia basah at SOGO... Sisters Crispy Popia.. sapa pernah makan... angkat kening sikit... Nyumm memang Awesome la popia kat situ...bebaloi2..time bercinta cintun selalu la makan kat situ..terbaekkk...

Dah siap..memang berbaloi-baloi jugak la rasanyer.. Are pantai timur nie susah jugak nak cari popia basah... kat Jerteh nie langsung tak pernah jumpe...
rahsia nak sos nyer sedap ialah kismis & gula perang... Awesome...


Misi bermula...


yang nie gula perang..nak sedap kena letak gula perang...

 cili kering dibelend bersama kismis & bawang putih wif merah




 Nie cili yang siap diblender...
kemudian panaskan diatas kuali tanpa minyak sehingga pekat.. letak sikit asam jawa... :)

 kacang disagai..kemudian blender kasar.. yang nie pulak sengkuang disagat halus... & udang kering jugak disagai dan diblender...


 Proses nak mengulung...


 
Untuk inti saya letak sengkuang,taugeh & telur hancur...
letak kacang,bawang goreng n udang kering... Nyummy

 Mula-mula nak gulung tu susah jugak... so inti jangan bubuh banyak






 POPIA BASAH...

Siap untuk dimakan...


So bahan-bahan cari kat TESCO.... 
Senang.... semua ada.... gula perang-sengkuang-udang kering merah-
Untuk Kulit jangan beli yang dah siap tu..sebab yang tu untuk popia goreng...buat jer kulit sendiri...senang jer

Kepada yang berminat ada recipe sekali: 

Bahan Kulit
500 gm tepung gandum
1 biji putih telur
800 ml air
Secubit garam
Cara-caranya:
1. Bancuh tepung bersama air, putih telur, air dan garam hingga sebati.
2. Peramkan adunan semalaman (5 – 6 jam). Simpan dalam fridge
3. Dengan menggunakan hujung jari bentukkan bulat adunan tadi di atas pan non-stick yang leper dengan kadar api yang perlahan.

Bahan Kuah/Sos
¾ cawan gula perang
2 ulas bawang putih
3 sudu besar cili kering (di masak dahulu)
1 cawan kismis (direndam bersama 1 cawan air selama 1 jam)
1 cawan bawang goreng
Cara-caranya:
Kesemua bahan di campur dan dikisar bersama air rendaman kismis dan dimasak tanpa minyak hingga pekat.

Bahan Inti
Timun (Parut dan perah buang air timun)
Carrot
Kacang tanah – dikisar
Bawang goreng
Bijan – disangai (goreng tanpa minyak)
Udang kering/udang geragau - dikisar

Perut ku kenyang~ Mau titon rasanyerrrr

No comments:

Post a Comment