Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Banner Wan Hazel LINK

Wednesday, April 13, 2011

Tupperware oh Tupperware...


2 hari lepas saya terjebak membeli bekas beras dr Tupperware... harganyer boleh tahan la jugak Rm 260++ ..adoi...camner saya boleh terjebak.memang mahal la..boleh beli beras berapa kilo dgn harga tempat simpan beras nie....saya pun tak paham naper saya beli.huh! memang saya ada menyimpan beberapa koleksi dr brand tupperware..Antaranyer bekas minum n bekas mkn untuk Qaseh...ada la 5-6 barangan jenama Tupperware tu...n yg terbaru nyer bekas beras tu la..Gulp...:Pgambar nie dr Internet...Ini la ruper bekas beras tu..

THIS IS THE RICE KEEPER/DISPENSER IT MEASURES ONE CUP OF RICE  AND DISPENSES  IT IN THE TRAY BELOW WHICH CAN BE SEEN OPEN IN THE PICTURE. A VERY USEFUL AND ATTRACTIVE PRODUCT BY TUPPERWARE.bekas minuman nie saya ada 2..satu ijau dan satu biru.. :)


Memang selamat la penggunaan kalau kita mengunakan barangan tupperware nie..kalau tak percaya sila baca dibawah nie sumber dari sebuah blog.Ketahuilah Fakta2 berikut:

* Kajian menunjukkan bahawa kod 1 yang diperbuat dari bahan PTE atau PET (yang selalunya digunakan untuk bekas minuman ringan atau air mineral) selamat digunakan untuk tempoh 1 kali sahaja. Ia tidak sesuai digunakan berkali-kali kerana akan menggalakkan pengumpulan bakteria pada permukaannya. Tetapi jangan biarkan bekas air ini di dalam kereta pada hari panas terik kerana bahan toksinnya akan terhakis dan masuk ke dalam minuman dan ia tidak sesuai lagi untuk diminum dan jika diminum juga boleh menyebabkan kanser terutamanya kanser payudara.

* Kod 2 jarang digunakan untuk bekas makanan/minuman. Oleh itu tidak perlu risau tentangnya

* Kod 4 selalunya digunakan untuk bungkusan makanan yang akan diguna sekali dan dibuang. Ia tidak akan menimbulkan kesan bahaya tetapi jika digunakan untuk mengisi bahan makanan/minuman yang terlalu panas atau terkena minyak masak yang masih panas, bahan plastiknya boleh meluntur dan masuk ke makanan tersebut.

* Kod 5 selamat digunakan dan boleh dipanaskan di Oven microwave tetapi untuk jangkamasa 3 bulan sahaja jika diguna setiap hari. Oleh itu anda harus membuangnya dan gantikan dengan yang baru jika sudah terlalu lama menggunakannya.

* KOD MERAH yang MESTI DIELAKKAN sama sekali ialah yang bertanda 3, 6 & 7. Bahan kod 7 biasanya diperbuat dari Polycarbonat yang bersifat keras dan lutsinar tetapi mengandungi BPA atau Bisphenol-A yang merbahaya kerana ia bersifat karsinogenic dan boleh menyebabkan Kanser terutamanya Kanser Payudara. Kod 3 & 6 mengandungi BPA serta bahan kimia lain yang juga boleh memberi kesan yang sama.
 
 
sumber:simaas.blogspot
 

No comments:

Post a Comment