Hari nie Lagi awal keluar mencari Tulang...Tulang lembu nie kena cari cpt2..ara pantai timur mmg banyak.. tp tadi cr kat Jerteh tak de la pulak... nak buat suprise punyer pasal n nak test resepi baru, tekan minyak sampai ker Kelantan @ pasir puteh jer...Alhamdullilah..ada la tulang yg diidamkan..hehehe... sekilo tulang Rm13..beli la sekilo tadi... so hari ni nak try resepi asam pedas tulang...yang spesialnyer asam pedam letak kerisik...sure sedap..selalu kalau saya beli tulang..menunyer tentu sup tulang..so ari nie nak buat kelainan sikit.. resepi yg ada ditokok tambah sikit...
Asam pedas tulang
BAHAN A:
1kg tulang lembu//kambing
BAHAN B:
cili kering 10tangkai ( ikut citarasa)
10biji bawang merah
5biji bawang putih
1inci halia
sedikit belacan
BAHAN C :
3batang serai dibakar dan ketuk
1inci lengkuas dibakar dan ketuk
3ulas bawang merah (dihiris halus)
sedikit halba
air asam jawa
garam dan bahan perasa (secukup rasa)
kerisik
1kg tulang lembu//kambing
BAHAN B:
cili kering 10tangkai ( ikut citarasa)
10biji bawang merah
5biji bawang putih
1inci halia
sedikit belacan
BAHAN C :
3batang serai dibakar dan ketuk
1inci lengkuas dibakar dan ketuk
3ulas bawang merah (dihiris halus)
sedikit halba
air asam jawa
garam dan bahan perasa (secukup rasa)
kerisik
Cara2nyer
rebus tulang sehingga empuk dan ketepikan (saya rebus lama gila..dlm 4jam..nak empuk)
kisar bahan2 B sehingga halus
panas kan minyak , masukkan bahan2 C dan seterusnya tumis sehingga naik bau nya
masukkan bahan B ; goreng garing .
apabila sudah garing , masukkan tulang yang direbus dan gaul sehingga sebati .
masukkan air asam jawa dan semangkuk air , garam , kerisik dan bahan perasa .
angkat setelah mendidih .
masukkan lada hitam(ikut citarasa anda..yg nie saya rasa kena letak..sbb pasti rasa akan lain...n sedap)
kisar bahan2 B sehingga halus
panas kan minyak , masukkan bahan2 C dan seterusnya tumis sehingga naik bau nya
masukkan bahan B ; goreng garing .
apabila sudah garing , masukkan tulang yang direbus dan gaul sehingga sebati .
masukkan air asam jawa dan semangkuk air , garam , kerisik dan bahan perasa .
angkat setelah mendidih .
masukkan lada hitam(ikut citarasa anda..yg nie saya rasa kena letak..sbb pasti rasa akan lain...n sedap)
last sekali..jgn luper daun kesum n bunga kantan......
1 comment:
tak pernah dgr lagi asam pedas tulang nih, mesti sedap...resepi asal dari mana ya ?
Post a Comment