Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Banner Wan Hazel LINK

Monday, January 31, 2011

AsAM PEdaS TULanG..

   Hari nie Lagi awal keluar mencari Tulang...Tulang lembu nie kena cari cpt2..ara pantai timur mmg banyak.. tp tadi cr kat Jerteh tak de la pulak... nak buat suprise punyer pasal n nak test resepi baru, tekan minyak sampai ker Kelantan @  pasir puteh jer...Alhamdullilah..ada la tulang yg diidamkan..hehehe... sekilo tulang Rm13..beli la sekilo tadi... so hari ni nak try resepi asam pedas tulang...yang spesialnyer asam pedam letak kerisik...sure sedap..selalu kalau saya beli tulang..menunyer tentu sup tulang..so ari nie nak buat kelainan sikit.. resepi yg ada ditokok tambah sikit...


Asam pedas tulang
BAHAN A:
1kg tulang lembu//kambing

BAHAN B:
cili kering 10tangkai ( ikut citarasa)
10biji bawang merah
5biji bawang putih
1inci halia
sedikit belacan

BAHAN C :
3batang serai dibakar dan ketuk
1inci lengkuas dibakar dan ketuk
3ulas bawang merah (dihiris halus)
sedikit halba
air asam jawa
garam dan bahan perasa (secukup rasa)
kerisik

Cara2nyer
rebus tulang sehingga empuk dan ketepikan (saya rebus lama gila..dlm 4jam..nak empuk)

kisar bahan2 B sehingga halus

panas kan minyak , masukkan bahan2 C dan seterusnya tumis sehingga naik bau nya

masukkan bahan B ; goreng garing .
apabila sudah garing , masukkan tulang yang direbus dan gaul sehingga sebati .
masukkan air asam jawa dan semangkuk air , garam , kerisik dan bahan perasa .
angkat setelah mendidih .
masukkan lada hitam(ikut citarasa anda..yg nie saya rasa kena letak..sbb pasti rasa akan lain...n sedap)
last sekali..jgn luper daun kesum n bunga kantan......
jom layan gambor sikit.....


tulang2 nie kena dibersihkan..kalau saya..saya akan buang semua lemak2 tu dlu..dah akan rebus sehingga 4-5jam.. untuk bg Empuk....


layan..dah siap..atas dapur lagi...


asam pedas nak bg lagi power kena letak lada hitam..


siap..tunggu my hubby jer....

1 comment:

Watie Rose said...

tak pernah dgr lagi asam pedas tulang nih, mesti sedap...resepi asal dari mana ya ?

Post a Comment