Wan Hazel Home Wan Hazel Profile Wan Hazel Banner Wan Hazel LINK

Sunday, January 30, 2011

Menu Istimewa sempena menjadi surirumah.. :)

seminggu cuti untuk CNY nie..bertekad untuk masak setiap hari..hehehe..semalam nasi ayam kukus...sedap..ayam yg diperap dengan sunkist...nyummy...hari nie plak try siakap kukus..siakap cr kat pasar..sekilo ikan siakap rm18..dpt la yg sedang2 tadi.... ni kat bawah resepinyer..cuber la try....
pas tu selain siakap..hari ni wat kerabu ayam n sotong chincuan....sedap..jom layannnn...






tips: utk hilangkan rasa hanyir kena la lumur gan tepung dlu


get ready







yang nie my peberet..kerabu ayam wif kacang panjang


nie namanyer sotong cincuan...


bahan2nyer...
ikan siakap mesti yang segar
serai /halia muda
bawang putih
bawah besar
stok ayam
air limau nipis tanpa biji
cili padi
gula secukup rasa
daun sup
satu sudu teh sedikit tepung jagung
2 cawan air

cara2nyer...
Masukkan stok ayam yang yang dicampur dgn dua cawan air kedalam kuali dgn api yang sederhana.
hiris Serai, bawang putih dan merah serta halia muda

Masukkan tepung jagung , campuran air limau nipis tanpa biji bersama gula

semua bahan ini di masukkan dlm stok ayam yang mendidih di atas dapur

masukkan ikan siakap yang segar dan siap di kelar ke dlm kuali tadi

tabur hirisan cili pada dan daun sup dan hiriasn bawang besar

tutup kuali sehingga masak dan sedia dihidangkan




ok selamat mencuber...resepi ni sgt senang..sbb kalau mkn kat luar harganyer dalam rm70...kalau buat sendiri sgt la murah... i love it....

No comments:

Post a Comment