pas tu selain siakap..hari ni wat kerabu ayam n sotong chincuan....sedap..jom layannnn...
tips: utk hilangkan rasa hanyir kena la lumur gan tepung dlu
get ready
yang nie my peberet..kerabu ayam wif kacang panjang
nie namanyer sotong cincuan...
bahan2nyer...
ikan siakap mesti yang segar
serai /halia muda
bawang putih
bawah besar
stok ayam
air limau nipis tanpa biji
serai /halia muda
bawang putih
bawah besar
stok ayam
air limau nipis tanpa biji
cili padi
gula secukup rasa
daun sup
satu sudu teh sedikit tepung jagung
2 cawan air
gula secukup rasa
daun sup
satu sudu teh sedikit tepung jagung
2 cawan air
cara2nyer...
Masukkan stok ayam yang yang dicampur dgn dua cawan air kedalam kuali dgn api yang sederhana.
hiris Serai, bawang putih dan merah serta halia muda
Masukkan tepung jagung , campuran air limau nipis tanpa biji bersama gula
semua bahan ini di masukkan dlm stok ayam yang mendidih di atas dapur
masukkan ikan siakap yang segar dan siap di kelar ke dlm kuali tadi
tabur hirisan cili pada dan daun sup dan hiriasn bawang besar
tutup kuali sehingga masak dan sedia dihidangkan
ok selamat mencuber...resepi ni sgt senang..sbb kalau mkn kat luar harganyer dalam rm70...kalau buat sendiri sgt la murah... i love it....
No comments:
Post a Comment